vineri, 19 septembrie 2008

Prima femeie medic neurochirurg din lume

D-na Dr Sofia Ionescu (1920-2008)

Doamna Doctor Sofia Ionescu, nascuta Ogrezanu in orasul Falticeni, Judetul Suceava, la 25 aprilie 1920, urmeaza primele clase liceale la Gimnaziul de Fete din Falticeni, iar ultimele doua clase la Scoala Centrala de Fete “Marica Brancoveneanu “ din Bucuresti.

Studenta a Facultatii de Medicina Umana din Bucuresti in perioada 1939-1945.
De la 15 octombrie 1943 efectueaza un stagiu de internat in Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr. 9 din Bucuresti, intrand in prima echipa neurchirurgicala, considerata echipa de aur, alaturi de Prof Dr Dimitrie Bagdasar, intemeietorul neurochirurgiei romanesti si doctorii Constantin Arseni si Ionel Ionescu (devenind din 1945 sotul domnisoarei doctor Sofia Ogrezeanu), care la acea data erau medici secundari in cadrul specialitatii.

Intamplarea fericita care a legat-o pe viata de neurochirurgie, socotita pe buna dreptate “regina artelor chirurgicale”, a constituit-o efectuarea unei interventii neurochirurgicale, care era vitala pentru salvarea vietii unui copil, aflat in coma cu hematom cranian extradural, sub supravegherea Prof Dr D. Bagdasar.

Operatia i-a fost incredintata domnisoarei Dr Sofia Ogrezeanu, deoarece primii trei medici erau indisponibili din diverse motive, consemnandu-se astfel - in 1944 - botezul neurochirurgical in specialitate, pentru ca doamna doctor Sofia Ogrezeanu – Ionescu a fost prima femeie neurochirurg din tara si din lume.

Personalitate complexa a vietii medicale romanesti, doamna doctor Sofia Ionescu a activat in neurochirurgie timp de 47 ani ( 1943-1990), parcurgand toate etapele desavarsirii profesionale de la intern pana la sefa de sectie.

Subliniem cateva elemente notabile ale acestei indelungate activitati profesionale.
A obtinut titlul de doctor in medicina in 12 ianuarie 1946, in 1954 a fost incadrata ca medic primar neurochirurg. 25 de ani a activat in sectia de Tumori Cerebrale, iar 22 de ani in sectia de Patologie Spinala. Nu a avut nici o zi de concediu medical, desi a nascut doi copii (la unul din copii, fara nici o zi de concediu prenatal, revenind la serviciu la o luna dupa nastere). A fost la dispozitia bolnavilor pe care ia ingrijit la orice ora din zi si din noapte, cautand sa gaseasca solutii, uneori originale, pentru rezolvarea cazurilor complicate cu care s-a confruntat de-a lungul anilor.

S-a implicat in activitatea stiintifica prin comunicari la Societatea de Neurologie, incepand din 1947, cate 2-3/an si prin articole publicate in tara si strainatate (peste 120).
A publicat, dupa pensionare, in Viata Medicala si Medicina Moderna.
A fost membra titulara si onorifica la mai multe societati medicale sau nemedicale din care enumeram: Academia de Stiinte Medicale, Societatea de Neuruchirurgie din Romania, Societatea de Neurologie din Romania, Societatea de Istoria Medicinei din Romania, Asociatia Nationala a Femeilor cu Diploma Universitara din Romania ANFDUR s.a.
Recunoasterea meritelor deosebite, ale acestei adevarate Doamne a neurochirurgiei romanesti, s-a concretizat, de-a lungul anilor, cu decernarea Diplomei de Onoare a A.N.F.D.U.R. , Premiul “Inginer Elisa Leonida Zamfirescu”, a Diplomei de Onoare pentru merite deosebite in promovarea stiintei si tehnicii in Romania, a Diplomei de Onoare a Societatii de Istoria Medicinei, a Diplomei de Cetatean de Onoare al Municipilui Falticeni si a Medaliei de Onoare a aceluiasi municipiu, culminand cu acordarea celei mai inalte distinctii din Romania, Steaua Republicii, in grad de cavaler, pe care a primit-o la inceputul lunii martie a.c.
Societatea de Neurochirurgie din Romania, transmite familiei indoliate, greu incercata prin trecerea in eternitate a Doamnei Doctor Sofia IONESCU (nascuta Ogrezeanu), ultima supravietuitoare din echipa de aur a neurochirurgiei romanesti, sincere condoleante, asigurand-o de regretul membrilor ei care au cunoscut-o sau care au fost impresionati de calitatile si contributiile profesionale ale Domniei Sale. Dumnezeu sa o Odihneasca !

Autor:
Prof Dr A V Ciurea

Publicat in:
Viata Medicala
Nr. 14(952), anul XX, 4 aprilie 2008

Niciun comentariu: