miercuri, 28 octombrie 2009

Decalogul invatarii

Din antichitate s-au adunat tot felul de expresii si citate celebre referitoare la invatatura: Docendo discitur (lat.”Inveti, invatand pe altii”) sau Hominies dum docent discunt (lat. „Oamenii invata, invatand pe altii”) spunea filosoful latin Seneca (4 i.Hr.–65 d.Hr.) care se referea la capacitatea de a invata continuu, ceea ce duce la perfectionarea cunostintelor intr-un anumit domeniu.

Este de remarcat ca inteleptul Seneca mentioneaza Non scholae, sed vitae discimus (lat. „Nu pentru scoala, ci pentru viata invatam”) prin care atrage atentia ca invatatura este o „arma pentru viata”!

Plecand de la aceste idei, ne orientam catre tineretul medical actual, care trebuie sa invete continuu, sa se perfectionze si sa ajunga pe culmile unei medicini in care sa se simta mandrii de titlul de „doctor” format in prestigioasele universitati din Romania („Carol Davila”, „Iuliu Hategan”, „G. Popa”, etc.).

Actualmente, intreaga generatie tanara este debusolata si doreste „Mult si Rapid”, doreste sa ajunga la nivelul de varf al medicinei fara sa astepte. Se vrea totul imediat. De multe ori se sare peste etape esentiale formarii. Fiecare medic dupa varsta de 35 de ani pare ca incearca sa devina sef de sectie sau profesor universitar. Este corect? Raspunsul pe care il dam: un chirurg poate fi sef de sectie numai dupa ce a albit. Acest raspuns metaforic sugereaza ca implinirea in pozitia de varf a carierei medicale trebuie sa aiba loc dupa ce pretendentul a trecut prin toate complicatiile posibile sau imposibile si stie ce are de facut in orice situatie dificila, fiind primul exemplu in fata colaboratorilor, pacientilor, familiilor acestora, etc.

Si daca nu toti ajung acolo, atunci cum poate ajunge fiecare doctor in culmea carierei sau a profesionalismului? Calea pe care o propunem este aceea de a urma 10 indemnuri sau „porunci” de a invata. Cei care urmeaza aceste indemnuri ajung sa aiba virtutile adevaratilor profesionisti deplin realizati pentru medicina, aflati in varful implinirii profesionale. Cele 10 porunci sunt:

1. Invatati sa cititi!
Cititi lucrurile clasice, bine fundamentate stiintific, fara texte cu divagatii, jocuri de cuvinte sau metafore. Coordonatele fundamentale trebuie sa ramana in minte intr-o structura bine consolidata. Aprofundand literatura de specialitate clasica si noua (revistele recunoscute) veti reusi intotdeauna in fata pacientului, familiei lui si colegilor. Internetul va ofera nenumarate informatii, insa cartea tiparita, conspectata (s-a uitat astazi acest verb), citita repetat si profund ramane cheia pregatirii medicale.

2. Invatati sa ascultati!
In general nu avem timp. Familiile si pacientii ne prezinta date de multe ori disparate, date care pot domina gandirea dvs. Criza de timp ne pune in imposibilitatea de a asculta complet. Pentru a surprinde esentialul adresati intrebari clare, repetati intrebarile. Cu atat mai mult in cadrul DRG-urilor, anamneza exhaustiva va va da suficiente date diagnostice.

3. Invatati sa vorbiti! Vorbiti direct, clar, concret la caz, fara cuvinte sofisticate, parabole, analogii complicate. Prezentati cazul complet: diagnostic si solutii terapeutice prin fraze scurte. Repetati daca este nevoie, nu folositi argourile, atat de mediatizate. Abtineti-va de la orice glume, comparatii! Nu uitati ca Demostene, desi avea tulburare de elocutiune, a reusit magistral sa vorbeasca si recite in fata publicului din amfiteatrele Greciei. Deci, modul in care vorbiti si seriozitatea dvs. va impune total ca tinuta si Doctor.

4. Invatati sa zambiti! Profesor Dr. C-tin Gorgos in lucrarile sale mentiona ca in fata pacientului nu trebuie sa fii incruntat, suparat, nervos, agitat. Un alt autor mentiona: „vindeca unde poti, alina in multe cazuri, dar mangaie intotdeauna”. Zambetul dvs. este esential, va da incredere pacientului, familiei sale si dvs. prin feed-back, veti degaja energie pozitiva, iar cuvintele pe care le veti rosti vor fi respectate intru-totul.

5. Invatati sa nu promiteti!
Este foarte greu sa nu promiti, pentru ca meseria noastra ne indeamna sa fim optimisti. Niciodata nu exista garantia vindecarii sau a ameliorarii totale. A avea prea mult entuziasm si a promite este o gresala! Cuvintele de promisiune si neimplinirile vor fii cu mult mai mult reprosate de pacient decat oricare alt aspect al prestatiei medicale.

6. Invatati sa examinati!
Este esential acest lucru!... In general s-a uitat examenul clinic. Medicii se centreaza doar pe imagistica, doar pe zona de specialitate (in neurochirurgie doar pe zona cranio-cerebrala) si nu se aprofundeaza contextul patologic – lezional multiplu. Nu uitati ca pacientul trebuie examinat complet (dezbracat). Un examen complet, realizat dupa o grila solida va aduce toate informatiile si chiar surprize. Maestrii medicinei romanesti prin aceasta au devenit celebrii. Examenul clinic al regretatilor profesori Constantin Arseni, Vlad Voiculescu, etc. era exemplu de probitate si tinuta medicala.

7. Invatati sa repetati!
Chiar si cei mai mari profesori consulta tratatele, atat pentru reactualizarea cunostintelor, pentru pregatirea prelegerilor, cat si atunci cand se confrunta cu cazuri rare! Repetati continuu datele clasice din literatura stiintifica de specialitate, tratatele de tip „biblie” si observatiile facute de maestrii dvs. Actorii isi invata perfect rolurile prin repetare continuua. Repetati datele anamnestice in fata pacientului! Reevaluati investigatiile si veti obtine un cumul de date care vor sustine o decizie corecta, in cunostinta de cauza, bazata pe dovezi!

8. Invatati sa nu barfiti!
Educatia ia timp. Nu este usor sa formezi un om. Relatiile colegiale sunt extrem de importante, imaginea medicinii la fel. Si astazi ne confruntam cu un fenomen contrar naturii umane si tuturor perceptelor morale: toata lumea barfeste pe toata lumea. Medicii nu au voie sa coboare stacheta eticii colegiale, sa caute greseli altora, sa-i urmareasca sau reclame. Cine face acestea obtine doar oprobiul public, iar faptele se intorc nu numai imporiva sa, ci si a unei intregi caste profesionale. Nu va bucurati de decaderea sau caderea totala colegilor, de nereusitele lor! Demnitatea si nobletea profesiei noastre ne solicita sa ajutam colegii, chiar si pe cei catalogati ca „dusmani” (in medicina nu exista dusmanie, ci concurenta.... in beneficiul pacientului). A ajuta este un dar care nu va fi uitat. Medicii sunt chemati sa intareasca spiritul de casta si sa nu dea curs atitudinilor negative fata de apropiatii lor.

9. Invatati sa scrieti!
Medicii trebuie sa scrie atat pentru stiinta medicala, cat si pentru cultura ei. Putem scrie in cotidiene, saptamanale de informare generala (pentru a promova imaginea si virtutile medicinii, cultura profesionistilor ei). Putem publica in reviste de specialitate (pentru a promova in tara si in lume noile realizari profesionale romanesti), in tratate si monografii (pentru a forma sau orienta tinerii medici in profesie). Domnilor doctori scrieti!... „publish and perish”, cum spune o zicala si astazi valabila. Scrieti pentru pacientii dvs., pentru colaboratori si pentru tinerii medici. Lasati in urma idei, concepte, sinteze! Prin acestea veti obtine recunoastrea valorii activitatii dvs. Nimeni nu mai stie cate operatii au facut Cushing, Bagdasar sau Arseni, cum au rezolvat anumite cazuri, insa oricine isi va aminti de tratatele clasice a acestor maestrii sacrii ai neurochirurgiei. Scrisul este foarte greu, la inceput veti intampina dificultati, poticneli, frazele se vor incurca, insa totul se invata! Lumea, civilizatia merge inainte prin scris. Ideile dvs. scrise vor impinge societatea catre progres. Nu dezarmati si nu transformati scrisul in activitate „suburbana” (reclamatii, anonime, etc.). Scrieti corect si complet in foile de observatii – singurul dvs. prieten – si scrieti continuu in literatura de specialitate medicala...!

10. Invatati sa finalizati! Toate cele 10 sfaturi sau invataminte converg catre o virtute suprema: a finaliza un lucru inceput. Este necesar ca in fata unui pacient, a unei afectiuni grave sa aveti un concept final. Intr-o singura fraza trebuie sa aveti concluzia care surprinde foarte clar totalitatea datelor diagnostice, patologia asociata si „sanctiunea” terapeutica. Este varianta care aduce eficienta. Finalizarea este un principiu vital pentru viata pacientului, a familiei lui si pentru profesia dvs. Finalizati observatiile! Cati medici completeaza diagnosticul la 72 ore obligatoriu in foaia de observatie? Orice observatie relevanta pentru caz trebuie notata. Acest lucru are implicatii deosebite pentru pacient si clinica. Finalizati intregul demers medical! A finaliza inseamna a urmari pacientul pe parcursul internarii, dar si dupa externare (pentru ca tratamentul nu se termina dupa externare – evaluare periodica sau „control”), a colabora cu familia si cu alte clinici pentru desavarsirea abordarii unui caz. Finalizati impreuna cu colegii! Un profesionist nu se hazardeaza sa incerce o procedura noua fara a avea toate elementele de succes. Atunci cand nu au conditiile de experienta sau de practica pentru a interveni chirurgical, multi medici, dupa stabilirea diagnosticului, trimit pacientul in alta clinica si, astfel, ei contribuie alaturi de colegii lor la finalizarea in conditii propice a demersului medical destinat cazului.

Cele 10 „porunci” se adreseaza intregului corp medical, indiferent de varsta. In aceasta perioada avem nevoie de astfel de percepte, mai ales cand suntem considerati aprioric „infractori” si reclamati pentru ca purtam halatul alb. In orice perioada avem nevoie de aceste percepte, pentru ca medicina a fost, este si va fi o disciplina vitala in toate societatile, o stiinta de varf, iar doctorii reprezinta oriunde in lume o elita sociala.


Prof. Dr. A.V. Ciurea

Sef Clinica 1 Neurochirurgie,
Sp. Cl. de Urgenta Bagdasar- Arseni,
Bucuresti.

Lector Univ. Dr. Eugen Avram

Catredra de Psihologie a Universitatii din Bucuresti

Viata Medicala
Nr. 32(1022), anul XXI, 7 august 2009