luni, 8 octombrie 2012

Doctorul care crede în România


Este onest și își iubește țara. A refuzat să plece din țară și recomandă medicilor să nu uite că sunt români.

Profesorul Alexandru Vlad Ciurea a crescut în Brașov, într-o familie de intelectuali. A învățat din experiența bunicilor lui să nu renunțe niciodată, oricât ar fi de greu. Este considerat unul dintre marii medici ai României.
Renumit chirurg pe creier la Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar – Arseni”, Prof. Vlad Ciurea a smuls de pe granița periculoasă a neființei mii de bolnavi. Spune că în România există oportunități și șanse, dar nu îi condamnă pe medicii care aleg să plece peste granițe.

„Dacă îmi puneați întrebarea acum 10 ani( de ce nu  plecați din România- n.r.), vă răspundeam că nu poți, ca român, să îți părăsești țara care te-a format. Am avut oferte, chiar până acum un an, de a lucra în străinătate. Acum cinci ani, acum 10 ani spuneam că eu cred că există oportunități medicale și  în România. Acum s-a schimbat părerea mea”.
Legat de exodul medicilor, profesorul a precizat că dacă un doctor ar veni la el, i-ar da recomandare și îi va spune: „Nu uita că ești român”. Legat de mitul „nu te duci fără bani la doctori”, acesta spune că nu există pădure fără uscături. „Dar vă întreb, cel care vine pe targă, dintr-un accident rutier, și intră la camera de gardă, la urgență, își pune întrebarea dacă trebuie să dea ceva?! Eu consider că aceste afirmații sunt exagerate. Iar dacă cineva con­di­ționează sănătatea umană, în spitalul public, este extrem de grav. Cred că aceste lucruri trebuie să fie sancționate și pedepsite”, a explicat profesorul.

Medicii români concurează la Formula 1 cu Dacia
Despre pacienții români spune că au fost, când a început el medicina, extrem de politicoși, atenți, respectoși. „Acum, pacientul român, ori este învățat, ori este împins de mediatizare. Încontinuu es­te nemulțumit și are și dreptate în multe cazuri. Dânsul compară pe internet ce se întâmplă cu boala lui aici și cum e în afara țării. Vede condițiile de acolo și cere același lucru. Are perfectă dreptate. Dar, cei care lucrează în România nu au condițiile de acolo, degeaba sunt buni sau foarte buni medicii români dacă concurează la Formula 1 cu Dacia”, a adăugat doctorul. În opinia acestuia, sistemul de stat nu susține doctorii, pe care îi formează foarte bine.

Viață dedicată neurochirurgiei
În calitate de șef al secției I de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar – Arseni”, prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea a ridicat această clinică la un nivel performant.
Este profesor de Neurochirurgie și îndrumator de teze de doctorat din anul 1997. Medicii rezidenți formați de profesorul A.V. Ciurea pot profesa oriunde în Europa. A realizat un centru de excelență la Spitalul Bagdasar – Arseni, iar în anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, iar în anul 2006 a primit titlul de Cetățean de Onoare al Brașovului. Mentorul în formarea profesională a fost Prof. Dr. Constantin Arsenie.

„Sănătatea trebuie manageriată de medici”
În opinia profesorului Vlad Ciurea, modul în care era administrat sistemul de sănătate pe vremuri era mult mai bun decât cel aplicat după Revoluție. „Eu am avut o familie de doctori. Niciodată nu s-au plans de sistem. Totul era perfect organizat. Mi­niștrii sănătății de la acea vreme erau medici, rămâneau ani de zile, aveau o continuitate. Erau mari personalități medicale, acadamiceni, nu luau hotărâri rapide, de la o zi la alta”, a explicat doctorul.
Potrivit acestuia,  după Revoluție a apărut un tăvălug: ”reformă, reformă pentru reformă, reformă contra reformă. Fiecare ministru care a venit a vrut să-și impună reforma”. „Până să vină domnul doctor Ladislau Ritli a fost așa. În momentul de față s-au mai liniștit apele, pentru că domnia sa nu a dorit reformă de dragul reformei. Întâi gândește, măsoară, se mai gândește odată și după aceea semnează”, este de părere Ciurea.  În ceea ce privește legea sănătății, acesta crede că  trebuie să corespundă nevoilor populației.
 
Publicat in: EVZ, 29 Aprilie 2012
Autor: Antoaneta Etveș

Un comentariu:

Daniela Cucu din Ploiesti spunea...

Eu cred ca titlul corect al acestui articol postat pe acest blog, ar fi: "Doctorul in care crede Romania!". Increderea e reciproca si dovada acestei credinte reciproce medic-tara de bastina Romania, este faptul ca acest medic nu a parasit Romania. Ar fi putut sa o faca daca nu ar fi fost patriot, daca nu si-ar fi iubit glia, stramosii si pamantul in care sunt ingropati strabunii sai si oamenii dragi sufletului sau, care i-au marcat viata! CREDETI IN ROMANIA CACI SI ROMANIA VA CREDE IN CONTINUARE, IN DVS., DOMNULE PROFESOR!

Cu veneratie,
Dana