joi, 22 aprilie 2010

Pacientii multumesc: Serban Sandru si Parintii

Încerc să vă redau mai jos povestea care m-a făcut, de atunci înainte, pentru totdeauna, să nu mai am nevoie de răspunsuri la întrebările fundamentale. Ştiu că acelaşi lucru îl resimte şi soţia mea, Adina, ştiu că de atunci înainte, pentru totdeauna, noi şi fiul nostru, Şerban, noi, care am văzut cu ochii minţii diferenţa dintre viaţă şi moarte, nu vom putea fi îndeajuns de recunoscători Profesorului Alexandru Vlad Ciurea şi echipei de tineri medici extraordinari pe care o coordonează la Clinica I Neurochirurgie a Spitalului „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti.

Tragismul pur, real, palpabil aproape al acestei poveşti s-a declanşat brusc, pe 6 februarie 2009, atunci când un diagnostic ce a urmat unui RMN făcut la Iaşi ne-a lovit precum fulgerul. Acel diagnostic ne spunea că, dacă băieţelul nostru de 8 ani şi jumătate nu va fi operat în cel mai scurt timp, ne va părăsi pentru totdeauna.

Am avut posibilitatea extraordinară de a face ca fiul nostru să fie văzut, pe 8 februarie, şi de Profesorul Alexandru Vald Ciurea, moment din care, realmente, am reînceput să sperăm. Imaginaţi-vă o cameră perfect întunecată, fără uşi, fără ferestre, în care intră, preţ de-o clipă în infinitul parcă veşnic al disperării, o rază de lumină. O rază care, apoi, se măreşte în permanenţă. Nu pot, nu putem să redăm altfel renaşterea speranţei. Este ceea ce am simţit atunci când, cu un tact pe care numai înţelepciunea experienţei îl poate aduce, Profesorul Ciurea ne-a spus că Şerban se va face bine.

Nu-mi pot da seama nici acum, la mai bine un an de atunci, ce minune se produce atunci când Profesorul Ciurea intră în operaţie, dar ştiu cu siguranţă că minunea există. Nu pot realiza nici acum ce chimie electivă stârneşte Profesorul în echipa sa, aceea formată din minunaţii oameni şi medici Dacian Talianu, Iulia Vapor, Cătălina Lipan sau doctorul Palade. Dar am convingerea că e vorba de ceea ce aş numi Şcoala de Neurochirurgie a Profesorului Ciurea. Că Profesorul şi colegii săi sunt, cum le-am spus în altă parte, „campionii neurochirurgiei româneşti” stau mărturie alte sute, poate mii de operaţii de maximă complexitate.

Le includ între acestea pe cele două suportate de fiul meu. Tumoarea sa, „astrocitom pilocitic juvenil”, localizată în regiunea vermiană a creierului, de aproape 4 centimetri în diametru, i-a cauzat o hidrocefalie. Prin urmare, Profesorul Ciurea a practicat, mai întâi, cura neurochirurgicală a hodrocefaliei, printr-un drenaj ventriculo-peritoneal. Realizată pe data de 13 februarie 2009, operaţia a fost un succes. A urmat apoi, din ce am putut înţelege, ca neofit în domeniul medical, atunci, din ce pot înţelege şi acum, operaţia cea mai complicată, aceea de extirpare a tumorii, care a durat 6 ore şi a fost efectuată pe 23 februarie 2009.

Nu vom uita niciodată momentul în care, în Cabinetul Domniei Sale, Profesorul Alexandru Vlad Ciurea ne-a spus că „operaţia a decurs foarte bine, copilul a sângerat foarte puţin, ablaţia tumorii a fost totală, recuperarea va fi rapidă”. Atunci am învăţat că salvarea unei vieţi, mai cu seamă pe un asemenea caz, este suma miracolului din Omul care o face şi a profesionalismului său exemplar. Pe 3 martie 2009 am părăsit Clinica I de Neurochirurgie, Profesorul recomandându-ne pentru copil „multă mişcare şi aer liber”. Incredibil, şi acum, pentru noi, nici un medicament.

A trecut, de atunci, un an şi mai bine. Când, în fiecare dimineaţă, ne uităm în ochii fiului nostru, Şerban, vedem mereu aceeaşi permanentă renaştere a speranţei. Şi ştim, toţi trei, că aceasta nu ar fi fost niciodată posibilă dacă nu ar fi existat întâlnirea admirabilă şi salvatoare cu Profesorul Alexandru Vlad Ciurea.

Vă mulţumim, Domnule Profesor, având certitudinea că aceste cuvinte scrise mai sus nu vor putea exprima vreodată, pe deplin, profunda noastră recunoştinţă!


Cu deosebit respect,
Şerban, Adina şi Daniel Şandru
Iaşi

3 comentarii:

Daniela Cucu spunea...

Nu ma voi lasa niciodata influentata de parerile nefavorabile ale unora din pacienti si din pacate si ale unora din breasla medicala, privitoare la activitatea medicala a dl. prof. dr. Ciurea Vlad Alexandru, de la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucuresti. Citesc aceste mesaje de multumire adresate Doctorului si ma cutremur, acesta este cuvantul potrivit. Suntem foarte multe persoane, unii fosti copilasi, acum oameni mari (asa cum sunt si eu), care ii datoram VIATA, profesorului Ciurea, caci traim datorita dumnealui. Important este ceea ce simtim fata de acest DUMNEZEU ALE NEUROCHIRURGIEI, cum a fost denumit de alt pacient tratat de dansul si cum, fata de Dumnezeu, ne inchinam si ii multumim ca traim, ar trebui ca, macar atunci cand ne aducem aminte, daca nu in permanenta, sa ne indreptam ochii spre cer si sa spunem: DOAMNE, DA-I SANATATE PROFESORULUI CIUREA, CA SA MAI INFAPTUIASCA ASTFEL DE MINUNI,DA-I FORTA SI PUTERE DE MUNCA, SA MEARGA MAI DEPARTE! Trebuie sa mentionez faptul ca il cunosc pe acest OM, de circa 34 de ani, iar dansul "m-a vazut" crescand si transformandu-ma dintr-un copil de doi anisori, intr-o femeie in toata puterea cuvantului. DANSUL NU ARE NEVOIE DE CUVINTE DE LAUDA, CACI, CINEVA ACOLO SUS (DUMNEZEU), IL IUBESTE, IL TINE SANATOS SI IL APARA DE CEI CARE II VOR RAUL! SANATATE, "NENE DOCTORE CARE MI-AI VINDECAT BUBA LA CAP", ACUM APROAPE 34 DE ANI!
Cu maxima recunostinta si respect -Daniela Cucu - Ploiesti

Anonim spunea...

Ma numesc Enasel Sabina,sint din Bacau,am 15 ani stau bine dar multumesc foarte mult dl.prof.dr.Ciurea Vlad,eu nu va cunosc doar din povestile mamei.M-am nascut un pic ghinionista cu un hematom la cap si eram vinata,ochii imi erau mai mult inchisi decit deschisi,la virsta de 8 luni nu stateam in fundulet nu aveam echilibru,atunci mama m-a dus la un control neurologic in Bacau dupa care a preferat sa ma duca la Bucuresti pentru un control mai special,auzise de la altii de dumneavoastra si va multumesc foarte mult pentru tratamentul care mi l-ati prescris timp de 1 luna dupa care am inceput incet,incet sa ma recuper,acum stau foarte bine,merg,vorbesc sint un copil normal,nu iau nici o pastila,mama zice mereu ca am fost norocoasa ca a intilnit o persoana ca dumneavoastra,o persoana care lucreaza cu constiinta,MULTUMESC SI DZEU SA VA AJUTE

Anonim spunea...

A si dori sa stiu cum decurge o consultatie la domnul doctor, daca asculta pacientul, ce tarife sunt?