Neurochirurgia este o treabă atât de fină, încât numai cei cu har de la Dumnezeu pot face aşa ceva. E nevoie de aparatură modernă, dar şi de un adevărat geniu pentru astfel de intervenţii chirurgicale. Prof. dr Alexandru Vladimir Ciurea, şeful Clinicii de la Spitalul de Urgenţă şi Neurochirurgie Bagdasar - Arseni din Capitală, şi-a serbat ieri ziua de naştere, iar astăzi este omagiat cu ocazia Sf. Alexandru.
"Să învăţăm ce înseamnă respectul"
"Sistemul de sănătate din România este deficitar încă din perioada ceauşistă, cu multiple probleme de susţinere financiară şi de motivare a întregului personal medico-sanitar. Carenţele multiple legate de locaţie, infrastructură, comunicare, aparate de înaltă tehnologie nefolosite sau fără service, acordare de prim ajutor multidisciplinar, lipsa unei consultanţe interdisciplinare la nivel de medic primar, pregătire la parametrii UE etc. Nu în ultima guvernare s-a degradat sistemul de sănătate. Acesta este în prăbuşire treptată de peste 30 de ani (amintiţi-vă de infecţiile cu HIV la copii nevinovaţi în perioada ceauşistă).
Cel mai fericit moment pe care l-am trăit în ultimul an este apariţia Tratatului de Neurochirurgie, Vol. I, la Editura Medicală, iunie 2010, redactat personal.
Am primit foarte multe mulţu-miri şi cuvinte frumoase din partea multor pacienţi. Îmi permit să vă dau această adresă de blog pentru a citi câteva scrisori ale acestor oameni minunaţi: http://about-brain.blogspot.com.
Cele mai dure cuvinte pe care mi le-am spus au fost atunci când nu am reuşit să fac mai multe pentru anumiţi pacienţi pe care i-am avut sub tratament, cu toate că în acele cazuri am fost depăşit de gravitatea şi complexitatea lor. În fiecare zi încep activitatea la ora 7:00 şi lucrez în spital cel puţin 10 ore pe zi: activitate clinică, operatorie şi ştiinţifică.
Pentru viitor există multiple posibilităţi de lucru la stat şi mai ales în mediu privat.
Cred că ar trebui să învăţăm ce înseamnă respectul faţă de semenii noştri şi de autorităţi, un comportament cât mai civilizat şi, de asemenea, o confidenţialitate cât mai mare a vieţii private a fiecăruia dintre noi, desigur şi o asumare totală a responsabilităţilor.
Cele mai frumoase momente pe care le-am trăit în spital au fost când am primit titlul de Doctor în Ştiinţe Medicale în 1974, titlul de Medic Primar în Neurochirurgie în 1980 şi titlul de Profesor Universitar în Neurochirurgie în 1999. De asemenea, îmi permit să vă spun că vineri, 27.08.2010, am realizat o operaţie cu totul deosebită, abordul unei tumori de arie pineală (adică în mijlocul creierului), cu exereză totală. Operaţia a ieşit perfect şi pacienta este în condiţii foarte bune.
Pe plan extern, un moment memorabil a fost acela în care am avut onoarea să fiu ales ca vicepreşedinte al World Federation of Neurosurgical Societies (Federaţia Mondială a Societăţilor de Neurochirurgie) în 2004, dar şi întâlnirea cu Excelenţa sa Regele Abdulah al II-lea al Regatului Hasemit al Iordaniei în anul 2008."
Astăzi e ziua ta: Alexandru Ciurea
Articol publicat in Jurnalul.ro
Un comentariu:
In acest mesaj pe care ni l-ati transmis, noua, pacientilor (fosti si actuali pacienti), cu ocazia zilei dvs. de nastere, este o parte infima din realizarile dvs. din cariera pe care ati avut-o si o aveti in continuare, in Spitalul Bagdasar Arseni. Dvs. sunteti o somitate, D-le Prof. Dr. , iar somitatile, nu au nevoie de laude, ci de respect si de consideratie din partea celor care ii vad si ii cunosc. Laudele trebuie sa vina din partea lor. Eu stiu foarte bine ca tot ce ati scris in mesajul pe care l-ati postat cu ocazia zilei dvs. este ceva infim, in comparatie cu ceea ce ati realizat dvs. in cariera dvs. de neurochirurg, de pana acum. Niciun mesaj venit din partea dvs., nu va putea reda vreodata respectul pe care vi-l purtam, noi, pacientii dvs. , si fosti si actuali. SANATATE, DOMNULE PROF. DR. CIUREA! CAT MAI MULTA SANATATE, VA DORIM, PENTRU CA, AVAND-O DVS., PRIN CEEA CE FACETI ZI DE ZI, NE PUTETI DA SI NOUA DIN EA!
Cu stima - Daniela Cucu
PLoiesti
Trimiteți un comentariu