In intreaga Uniune Europeana, libera circulatie este perfect posibila, iar alegerea unui loc de munca prosper, stabil, nu mai reprezinta o problema. Data fiind situatia medicinii din tara noastra, cum nu exista o retributie si un suport financiar corespunzator, observam ca a inceput treptat un exod al tuturor cadrelor medicale (medici, asistente, infirmiere).
Toti acestia, mai ales cei din comunitatile transilvanene (cunoscatori de limba germana), au inceput treptat sa migreze catre vestul Europei. Ultimele masuri de austeritate au dus la impingerea intregului personal medical catre exterior, precum niste simpli mercenari.
Mentionam ca aceste persoane sunt in plina putere de munca si creatie, familisti si raspunzatori pentru viitorul copiilor lor. Nu este vorba de simpli “capsunari” , care lucreaza sezonier, ci este vorba de persoane care poseda o diploma de medic sau de asistent, si care vor profesa in tarile din vestul Europei, ramanand probabil stabiliti acolo.
Semnalele venite din exterior referitoare la pregatirea medicilor si asistentilor medicali romani sunt extreme de favorabile: - seriozitate, atasament fata de locul de munca, disciplina, pregatire intensiva; in aceste conditii, toate aceste cadre medicale vor avea toate conditiile de angajare si de promovare.
Credeti ca personalul medico-sanitar doreste realmente sa-si paraseasca tara si sa lucreze in strainatate sau este impins cu tot diandinsul in aceasta directie, datorita conditiilor dificile de lucru si de salarizare?
Toate datele oficiale arata dificultatile de pregatire ale personalului medico-sanitar, astfel, un medic parcurge 6 ani de facultate si apoi 5-6 ani de rezidentiat.Deci, practic, dupa 12 ani de pregatire, medicii descopera ca posibilitatile de lucru sunt limitate si platite necorespunzator, fiind indemanti practic sa paraseasca spatiul natal si sa-si caute un loc de munca in strainatate.
Mai mult, in majoritatea cazurilor, doctorii si asistentele medicale lucreaza in conditii complet necorespunzatoare, find expusi oricand oprobiului public.
-Toate bune si frumoase, dar... ce punem in loc?
Ne lipsesc din ce in ce mai mult specialistii, asistentii medicali cu pregatire superioara, iar dificulatile se accentuaza la nivelul proaspetilor absolventi ai Facultatilor de Medicina.
Pregatirea unui medic este extrem de costisitoare iar numarul universitatilor este limitat. Daca acest exod va continua, in curand vom ajunge in imposibilitatea de a mai asigura suportul medical pentru sanatate in tara noastra. Trebuie luat in considerare faptul ca starea de sanatate a populatiei (garantata, de altfel, prin Constitutie) influenteaza decisiv realitatea sociala a unei tari, iar medicina cuprinde aspect multiple: preventive si curative.
Din pacate, multe elemente de medicina preventiva si primara au disparut sau au fost reduse treptat la minim , astfel, au fost desfiintate cabinetele medicale scolare, cele de intreprindere, screeningurile populatiei prin MRF, controlul ginecologic periodic pentru depistarea neoplaziilor sferei genitale, etc.
Daca mai adaugam la aceasta lista si scaderea nivelului de pregatire medicala, vom avea in curand un dezastru total pe linie medico-sanitara.
In final, dupa semnalarea tuturor acestor aspecte, care pot fi argumentate statistic, conchidem ca ne aflam in pragul unei prabusiri totale a sistemului sanitar din tara noastra, fapt care va influenta in mod decisiv starea de sanatate a populatiei, element fara precedent in istoria moderna a Romaniei.
Toate cele de mai sus atrag atentia asupra faptului ca ne aflam practic in ceasul al 12-lea si nu se intrezaresc elemente de redresare, cu toate eforturile continue ale Ministerului Sanatatii.
Consider ca toti factorii decizionali pentru sanatatea din aceasta tara trebuie sa realizeze situatia exterm de grava in care se afla sistemul medico-sanitar, pe toate planurile de functionare: pregatire, finantare, dotare, posibilitati diagnostice, terapeutice si, in final, exodul mentionat.
Trebuie luate masuri urgente pentru redresarea sistemului de sanatate din Romania, la toate nivelurile.
Prof. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea
Dr. Claudiu Palade
* Sectia I Neurochirurgie, Spital Clinic dr Urgenta Bagdasar Arseni, Bucuresti
Publicat in:
Viata Medicala
Nr. 46(1088), anul XXII, 19 noiembrie 2010
Un comentariu:
Ceea ce ati expus dvs. mai sus, este perfect adevarat si din pacate, foarte grav pentru societatea romaneasca, numai ca, la ora actuala nu mai intereseaza pe nimeni starea sistemului sanitar romanesc. Daca CINEVA se imbolnaveste, merge la Viena. Medici si asistenti buni, mai exista si la noi, dar, din pacate, nu sunt evidentiati, nu sunt dati exemple, deoarece au ramas prea putini. Majoritatea pleaca peste hotare. Insa UNII CA DVS. (SI AICI VA INCLUD SI PE DVS.) RAMAN! Ma intreb: "Oare, de ce raman? Ce ii determina ca totusi sa ramana?" Si raspunsul il gasesc tot eu: "ceea ce ii determina sa ramana este PROFESIONALISMUL LOR, PATRIOTISMUL LOR, LEGAREA DE GLIA STRAMOSEASCA SI FATA DE POPORUL ROMAN. Iar, "UBI BENE, IBI PATRIA!" (Unde-i bine, acolo este patria!), NU SPUNE DECAT UN MARE PATRIOT, care-si iubeste tara, isi iubeste neamul, isi iubeste glia stramoseasca. Oare mai exista asemenea persoane in ziua de azi, care sa fie patrioti, in adevaratul sens al cuvantului? Si tot eu raspund: "Da exista, iar unul dintre acestia SUNTETI DVS.!" Si trebuie sa va fac o marturisire: desi va cunosc de foarte mult timp, nu stiam ca sunteti si un mare patriot, un mare iubitor de tara, pe langa calitatea de a fi un as in neurochirurgie! Iata ca dupa circa 34 de ani de cand v-am cunoscut, am descoperit cu mare uimire CA SUNTETI SI UN MARE PATRIOT! Cred ca nu mai exista cuvinte de incheiere pentru acest mesaj, decat: "FELICITARI PENTRU TOT: PENTRU CEEA CE SUNTETI, PENTRU CEEA CE FACETI, PENTRU CEEA CE GANDITI! Nu degeaba v-a denumit un pacient DUMNEZEUL NEUROCHIRURGIEI ROMANESTI! Ajutati-ne pe noi, romanii, sa trecem peste toate greutatile , daca tot sunteti DUMNEZEUL NEUROCHIRURGIEI ROMANESTI! Dati-ne o sansa sa revenim la viata! Mai scrieti astfel de articole cutremuratoare, pe acest blog!
Cu veneratie,
Daniela Cucu din Ploiesti
Trimiteți un comentariu