vineri, 23 martie 2012

Vin turcii!

Pentru o lungă perioadă de timp, istoria românilor a fost marcată de năvălirile Imperiului Otoman. Starea de disperare era bine cunoscută de locuitorii ţinuturilor prădate, trecute prin foc şi sabie, duse până la distrugerea totală: copiii erau luaţi şi transformaţi în ieniceri, bărbaţii şi bătrânii erau omorâţi, femeile batjocorite sau luate în haremurile orientale, grânele şi alte resurse erau jefuite.

In zilele noastre, odată cu deschiderea graniţelor, am constatat că în Turcia există o medicină de vârf, cu profesionisti de înaltă ţinută, unităţi cu dotari de ultimă oră şi un management impecabil. Aria privată s-a dezvoltat impresionant, cuprinzand mari unităţi spitaliceşti si servicii de ambulanţă, cu posibilităţi de deplasare terestră si aeriană. Învăţământul medical privat, dar şi cel de stat sunt conectate cu clinici şi instituţii de cercetare din Statele Unite astfel încât toate practicile sunt la parametrii cei mai actuali, achiziţiile în planul cunoaşterii şi practicii impresionând. Astfel, de la aparenţa unei naţiuni îmbrăcate în şalvari, cu fesuri, de la tipul de om habotnic şi războinic, poporul turc s-a reconceptualizat în multe arii sociale, medicina nefăcând excepţie - mai mult, devenind un motiv de mândrie şi transformare naţională. Dezvoltarea actuală a societăţii turce a fost favorizată de implicare scazuta în al Doilea Război Mondial, ceea ce a redus pierderile umane şi distrugerile materiale, dar şi de activitatea unor oameni politici precum Mustafa Kemal Atatürc (1881-1938, fondatorul şi primul preşedinte al Republicii Turcia), care au schimbat destinul naţiunii lor şi l-au orientat către orizonturi strălucitoare. Mai ales în ultimii 20 de ani salturile Turciei sunt vizibile, atât în planul vieţii intelectuale, cât şi economice.

Universitatea Marmaris, de pilda, este o instituţie privată din Istanbul, deţinând o poziţie cheie în serviciile medicale. Situată în Asia Mică, universitatea este conectată cu mari centre din lumea occidentala, permiţănd trimiterea la studii a medicilor turci în cele mai bine cotate universităţi. În Turcia există holdinguri de sănătate, precum Acibadem şi Anadolu, care oferă servicii de calitate ireproşabilă. Politica acestor ofertanţi este de a-şi extinde ariile de lucru. Astfel oferte lor atrag interesul pacienţilor din ţările învecinate, beneficiarii putând avea acces la variantele cele mai bune de tratament, urmărire clinică şi alternative operatorii. Unul din aceste holdinguri a deschis o reprezentanta si in Romania. La Anadolu Medical Center (AMC) se internează lunar aproximativ 150 de pacienţi din toată ţara, iar numărul lor creşte. Clinica are în dotare un aparat Cyberknife pentru tratarea oricărei leziuni primare sau secundare neoplazice din organism.

Metaforic, putem spune că este un nou „asalt turcesc”, însă de data aceasta nu ca să ne răpună, doar să ne trateze rănile, să se îngrijască de noi. Cei care au ales sau au avut ocazia să se trateze la centrele de sănătate turceşti au plecat foarte plăcut surprinşi de relaţionarea caldă, primitoare, de atenţia la detalii, de ambientul plăcut şi mai ales de eficacitatea serviciilor. O doamnă cu leucemie, internată la AMC, mi-a declarat textual: „nu mă simt ca într-un spital, parcă sunt într-o vacanţă permanentă, sunt tratată cu demnitate”.

Privim cu bucurie aceste iniţiative şi în acelaşi timp privim cu tristeţe procesul de degradare a sistemului naţional de sănătate. România a avut o şcoala de medicină mult superioară Turciei, numele unor savanţi români au făcut înconjurul lumii: Ioan Cantacuzino, George Emil Palade, Victor Babeş, Toma Ionescu, Constantin Levaditi, ş.a. Neglijarea sistemului naţional de sănătate nu ne poate lăsa indiferenţi. În ultimii ani am asistat la exodul medicilor în străinătate şi al unor pacienţi către clinici europene. Dintr-un punct de vedere se poate spune că „invazia” de servicii externe în România este un bun câştigat. Pe de altă parte, susţinem clar că este absolut necesar să sprijinim sistemul sanitar autohton, să dezvoltăm şcoala românească de medicină, iar ieşirile în afara ţării să fie prilejuite de pregătirea tinerilor rezidenţi, de comunicările la evenimente ştiinţifice, de schimburile de experienţă.

În concluzie, domnilor decidenţi, domnilor guvernanţi, ce hotărâri aveţi pentru medicina română? În mâinile dumneavoastră se află supremul element al supravieţurii acestei naţiuni pe acest pământ atât de frumos: starea de sănătate.

Pulicat in:
Viata Medicala
Nr. 8, 25 februarie 2012

Autor:
Prof. Dr. Msc A.V. Ciurea

Un comentariu:

Daniela Cucu din Ploiesti spunea...

M-ati uimit foarte mult, cu acest articol referitor la turci. Aveam o impresie deloc buna despre aceasta natie, impresie formata in urma numeroaselor actiuni de control efectuate in brutariile patronate de cetateni turci, din Romania (mai ales din Ploiesti). Eram profund convinsa ca aceasta natiune nu are formata o constiinta despre pastrarea sanatatii si despre igiena. Dar, citind articolul postat pe blogul Dvs., imi dau seama ca MI-AM FORMAT O IMPRESIE GRESITA DESPRE ACEASTA NATIE. Chiar asa? Ne-au luat-o turcii inainte, cu masurile privind reforma in domeniul sanatatii? Nu pot sa cred asa ceva! Atunci, SA VINA TURCII, daca noi nu suntem in stare sa ne ridicam la un nivel de dezvoltare optima a serviciilor de sanatate! CINSTE LOR, TURCILOR!