miercuri, 4 aprilie 2012

Florin Piersic, pur si simplu!

De curand, maestrul Florin Piersic a sustinut un recital cu titlul “Florin Piersic pur si simplu...” Evenimentul face parte din seria de manifestari Zilele Culturale ale BNR – 2012. Dupa ce am participat la acest spectacol grandios imi permit sa scriu cateva cuvinte despre Florin Piersic, un om cu geniu.




Medicul de suflete, Florin Piersic, reprezinta in momentul de fata cea mai mare stea pe care teatrul romanesc ne-a putut-o oferi. Numele lui este legat de o serie de aparitii teatrale de mare succes ce ne-au influentat emotional.

Fiind student la Cluj ma uitam cu admiratie, inca din anii tineretii, la junele prim care emana sanatate, altruism si frumusete in tribuna “sepcilor rosii”.

Anii au trecut dar privirea sa calda si cuvintele sale nu ne-au pasit nici pe platourile de filmare unde a ramas consacrat in filme celebre “Haiducii lui 7 cai” (regizor: Dinu Cocea, 1966), “Zestrea Domnitei Ralu” (regizor: Dinu Cocea, 1972), “Drumul oaselor” (regizor: Doru Nastase, 1980) etc.

Nu trebuie sa uitam ca domnia sa a continuat generatia de aur a actorilor romani: Radu Beligan, George Vraca, Forry Etterle, Clody Bertola, George Calboreanu, Misu Fotino sr., Ion Lucian, Grigore Vasiliu Birlic, George Constantin etc.

A avut norocul unei echipe de regizori, atat in teatru cat si in film, care i-au pus in valoare calitatile. Personal am ramas uimit de capacitatea de creatie a lui, atat ca jume prim “Heidelbergul de altădată”, de Wilhelm Meyer Forster (1909) dar si ca personaj cutremurator in “Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey (1962) “Oameni si soareci”, de John Steinbeck (1937).

Tin minte si cuceririle prietenului meu – dansul de la Festivalul de la Cannes cu Tatiana Samoilova si alte celebre artiste cu care a avut roluri memorabile. De asemenea, apropierea de Jean-Alfred Villain-Marais a fost izbitoare, la un moment dat fiind ca “siamezii” pe stazile Clujului la care lumea iesea ca la “manifestatia de 23 august”.

Elementele supreme pe care Maestrul Florin Piersic nu le-a uitat niciodata sunt: pamantul, mancarea, apa si sufletul romanesc, implementate de catre parintii sai din Bucovina, de care nu s-a despartit niciodata.

Am avut un soc total emotional stand de vorba cu domnia sa intr-o noapte pe litoralul bulgar unde mi-a destainuit deziluziile si vicisiunile din teatrul romanesc! Cum putem sa-l indepartam pe Florin Piersic de la Teatrul National, copilul tuturor regizorilor si a valorilor teatrale si cinematografice din Romania?

Totusi, a avut marea capacitate sufleteasca si mentala sa se readune si datorita extraordinarei personalitati a maestrului Radu Beligan a repornit intr-o noua tinerete si cariera cu piesa “Straini in noapte”. Dupa mai mult de sase ani de la lansare, in care piesa a fost interpretata cu succes in toata tara de Florin Piersic si Emilia Popescu (actualmente cu Medeea Marinescu), s-a dovedit inca o data ca locurile in sala sunt insuficiente!

Nimic nu este intamplator Florin in viata ta! Si acordarea premiului “10 pentru Romania” in 2006 a relevat faptul ca nimeni nu te-a uitat. Nu te-au uitat colegii, spectatorii, spectatoarele, artistii, regizorii iar baile tale de multime sunt “la nivel de presedinte de tara”. Pot sa-mi permit sa spun acest lucru pentru ca stiu ca niciodata nu vei avea vre-o ambitie politica!

Sa ne intrebam retoric cum reusesti sa te mentii in aceasta forma si activitate imbinand teatrul cu poezia, cu monoloagele, cu glumele si cu nenumaratele deplasari in tara si strainatate? Probabil ca bunatatea sufletului tau deschide porti nebanuite.

Decoratia pe care ai primit-o de la Premierul Israelului, Benjamin Natanyahu, in anul 2012, arata apropierea fata de sufletele celor multi si apropiati din Bucuvina care in momente de bejanie au parasit Romania. De altfel, fotografiile efectuate in Iordan au facut inconjurul lumii.

Florin draga, toti cei care te iubim consideram ca daca nu ai fi existat ar fi trebuit sa te inventam!

In final spun cu sufletul deschis ca ma bucur ca sunt contemporan cu Florin Piersic, ca ne daruieste mai mult decat primeste, face acest lucru cu dragoste fata de meserie si fata de spectatori, ca este un geniu al cinematografiei si al teatrului romanesc.......Florin Piersic, pur si simplu!

Autor:
Prof. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea
Membru Titular al Academiei de Stiinte Medicale
Sectia I Neurochirurgie, Spital Clinic de Urgenta “Bagdasar Arseni”

Publicat in:
Viata Medicala
Nr. 13, 30 martie 2012

Un comentariu:

Daniela Cucu din Ploiesti spunea...

Nu pot sa cred! Domnul Prof. dr. in neurochirurgie Ciurea Vlad Alexandru, posteaza un comentariu, la adresa marelui actor Florin Piersic, pe acest blog? Oare ati uitat de tematica acestui blog, Domnule Profesor Dr. Ciurea? Si tot eu va voi da raspunsul, care este UN SFAT CATRE TOTI CEI CARE INTRA PE ACEST BLOG. Sfatul meu este urmatorul: "Consultand acest blog, fosti, actuali si viitori pacienti ai D-lui Prof. Dr. in Neurochirurgie CIUREA VLAD ALEXANDRU, veti avea parte de una dintre surprizele vietii Dvs.: il veti descoperi pe OMUL CIUREA VLAD ALEXANDRU, UN OM DE CULTURA,UN OM DE STIINTA, UN OM CA NOI TOTI, UN OM CARE A STIUT SA INVINGA SOARTA CRUDA A DESTINULUI SI SA MEARGA MAI DEPARTE!" Parafrazand titlul acestui articol postat pe blog de catre chiar Domnia sa, Prof. Dr. Ciurea Vlad Alexandru, pot spune, fara nicio retinere: ACEST BLOG IL PUTEM DENUMI: "DOMNUL CIUREA VLAD ALEXANDRU, PUR SI SIMPLU", nu DOCTOR (in neurochirurgie), nu PROFESOR (UNIVERSITAR), ci simplu OMUL CIUREA VLAD ALEXANDRU, UN OM DE CULTURA, UN OM DE STIINTA, UN PROFESOR, UN SEF DE SECTIE, UN FOST DIRECTOR DE SPITAL, UN TATA (DIN PACATE SI MAMA) PENTRU CEI DOI COPII AI SAI, intr-un cuvant, UN EXEMPLU PENTRU NATIA ROMANA, UN ROMAN ADEVARAT!