luni, 21 martie 2011

Bebelus de sase zile, operat pe creier

INTERVENTIE. A scapat de chistul care ii ameninta viata, dar in orice moment il poate ucide o hemoragie



A venit pe lume cu un hematom pe creier care îi putea curma viaţa în orice moment. Liam Crainea a văzut lumina zilei pe 3 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, iar pe 9 septembrie a fost operat la Spitalul „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti. Intervenţia chirurgicală a reuşit, dar viaţa micuţului atârnă în continuare de un fir de aţă, pentru că medicii au descoperit că suferă de hemofilie.

Liam este un copil dorit. Părinţii lui, Alina şi Dan, l-au aşteptat cu bucurie, dar când puiul lor avea doar trei zile au apărut problemele. Au apărut convulsii şi mişcări anormale ale braţului şi piciorului stângi. Părinţii l-au dus la spital în Râmnicu Vâlcea, unde, la tomografie, i-a fost depistat un chist pe creier, care îl putea ucide în orice moment. A doua zi, Liam şi mama lui au fost duşi la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, din Capitală, unde prof. dr Alexandru Vlad Ciurea, şeful Clinicii Neurochirurgie I, l-a operat de urgenţă.

Sângele nu se coagulează
„Intervenţia a durat patru ore şi nu au fost complicaţii. Bineînţeles, copilul putea muri în orice clipă din cauza anestezicului sau a operaţiei în sine, deoarece era foarte mic”, a povestit, pentru „ring”, prof. dr Ciurea. După operaţie, băieţelul a fost transferat la Spitalul „Budimex”, unde a fost diagnosticat cu hemofilie, o boală ereditară fără remediu din cauza căreia sângele nu se coagulează.

România nu oferă tratament suficient
Din păcate însă, spun părinţii lui Liam, în România, un bolnav de hemofilie nu poate fi tratat corespunzător. „Doctorii îi mai fac, din când în când, injecţii cu Refactor AF, ce ajută la coagularea sângelui. În alte state, aceste injecţii se fac de două sau trei ori pe săptămână. Fără tratament, oricând poate apărea o hemoragie internă”, ne povesteşte Dan Crainea, tatăl lui Liam.

1.000 de lei costă o fiolă de Refactor AF.

„Liam nu este cel mai tânăr pacient al meu. În urmă cu câţiva ani am operat un copil de doar două zile cu traumatism craniocerebral”, Prof. dr Alexandru Vlad Ciurea


Sursa: Ziarul Ring
Publicat in data de 19.11.2010
http://www.ziarulring.com/stiri/22178/bebelus-de-sase-zile-operat-pe-creier

Un comentariu:

Daniela Cucu din Ploiesti spunea...

Cand citesc astfel de articole, ma cutremur.Un pui de om sanatos, este o fiinta foarte firava, care incearca sa se adapteze mediului extrauterin, dar un pui de om bolnavior? Ce simtiti Domnule Profesor cand dvs., UN URIAS IN NEUROCHIRURGIE ("urias" la figurat, dar si la propriu, avand in vedere experienta dvs. si varsta dvs., in comparatie cu a bebelusului de pe masa de operatii) aveti pe masa de operatii O MOGALDEATA, care are o inaltime mai mica, decat bratul dvs? Ce simtiti cand terminati interventiile neurochirurgicale, la astfel de pacienti? Va ganditi ca, in viitor, ACEASTA MOGALDEATA VA CRESTE MARE SI VA DUCE O VIATA ABSOLUT NORMALA? Eu cred ca, atunci cand operati pe creier, lasati CEVA, din inteligenta dvs. sclipitoare, acolo, in creierul pacientilor. Acel CEVA va determina ca, odata, in viata lor, cand vor creste mai mari, acesti pacienti, sa doreasca sa il vada pe cel care "si-a permis sa umble in creierul lor, la propriu". CINE ESTE ACEA PERSOANA CARE REUSESTE SA NE PURIFICE CREIERELE, LA PROPRIU, FIE CA SUNTEM MAI MICI, SAU MAI MARI - vor dori sa stie? Si...poate ca vor avea ocazia sa o vada pe acea persoana. ESTE UN OM CA NOI TOTI, UN OM DEOSEBIT, UN TITAN AL NEUROCHIRURGIEI, CARE A MARCAT NEUROCHIRURGIA ROMANEASCA A DOUA SECOLE: SECOLUL XX si SECOLUL XXI: Se numeste simplu "Nenea Doctor" sau "Domnul Doctor" sau "Domnul Profesor" CIUREA VLAD ALEXANDRU.
Multa sanatate, va doresc, caci daca dvs. aveti sanatate, avem si noi, fostii, actualii si viitorii dvs. pacienti.